Tsatsa de Gitanes

In de Camargue, Zuid Frankrijk, vind je veel gerechten uit de keuken van de gipsy cultuur. Waaronder de mini visjes uit de Middellandse en de Zwarte zee, Joëls frites of Tsatsa. Heel eenvoudig te bereiden en erg lekker. Bovendien wat er na het bakken en eten niet op gaat is de volgende dag nog een heerlijke borrelsnack.

Andere gerechten uit de gipsy cultuur zijn bereidingen met het vlees van taureau, het Frans voor toro, de zwarte stieren. Zoals terrines, saucijzen, rookvlees, braadstukken, grill-spiesen en côte de boeufs. Brasucade van mosselen, groenten, veel op de plaat gebakken uien waarin soms ook chorizo meebakt en dat gaar geblust met witte wijn voor marinière.

Tellines, ”Zaagjes” een schelpdier, met in kruidenboter gebakken escargots en romige geitenkaas. Poulpe, lauwwarme inktvis-lamellen met groenten pepersauzen. Kipbereidingen maar dan met waterkip, hoentje.

De Camargue zit ook vol met eenden voor pâte, geroosterde spiesen, als eendenpeper en als gesauteerde filets met een portachtige rode wijnsaus.
Het geheel gegarneerd met Camargue rode rijst en geroosterde groenten. Gebruikmakend van het zout, fleur de sel en is zo roze als de Camargue flamingo’s. Het zout uit de ‘Salins’, de zoutpannen van Giraud en Aigues-Mortes, de dode wateren.

Er zijn veel lekkere gastronomische afleidingen te bedenken die uit deze streek van Frankrijk komen. Graag bereid ik zo een uitgebreid diner voor groepen samen. Het mooist is buiten voor meer gipsy sfeer. Eventueel ook met een Bouillabaisse Marseillaise. De bisque wordt ter plekke bereid en het garnituur voor deze soep vers gegrild. Mijn huiswijn de Boerenwijnen rood wit en rosé uit Zuid Frankrijk passen hier écht uitstekend bij. Of een rosé Côte de Provençe AOC voor de feestvreugde.