Super efficiënte off grid stekkerloze gekoelde buffetopstelling van In ’t Veen Catering

Goed voorbereid! Zeg ik in mijn ovale logo van In ’t Veen Mise en place Catering

Als cateraar pretendeer ik (bijna) overal lekkere maaltijden te kunnen maken en te serveren.
Dan bedoel ik zowel eenvoudige smakelijke maaltijden voor grotere groepen bijvoorbeeld tijdens een activiteit ‘op de hei’. Eenzelfde uitdaging is het om op die heide of aan een afgelegen meertje fine dining te kunnen serveren.

Voor de gasten van beide gastronomische outdoor evenementen vraagt dat denkwerk over de bereiding, hygiëne, transport, tijdelijke opslag, uitserveren en nog meer zaken die op je pad komen.

In juni 2023 vroeg een goede relatie van mij uit Zoetermeer om zijn barbecue aan te vullen met een saladebar. Allereerst werd gevraagd of ik wel bereid was, vanaf Groningen, zo’n afstand te overbruggen, zonder nog aan het presenteren van de salades te denken.

Op dit soort vragen was ik al wel voorbereid. Daarom zei ik snel ja. Wanneer de verpakking en het temperatuurbeheer goed zijn voorbereid dan maakt dat de afstand minder belemmerend.

Hiervoor kon ik mijn super efficiënte koele off grid en outdoor buffetopstelling inzetten. Hiermee kan ik de koeltemperatuur wel 12 uur lang op een hygiënische waarde gehouden. En dat stekkerloos! Ook op deze dag met 25 graden Celsius en met twee files op weg naar Zoetermeer.


In Zoetermeer werd de buffetopstelling in koeltassen indoor ingezet, samen met de salade en het stokbrood van de gastvrouw.

Het zijn mijn nieuwe koeltassen die ik op een speciale manier gekoeld vul en geïsoleerd verpak. Deze tassen doen in iedere fase dienst. Van het transport tot de tijdelijke opslag bij aankomst. Het is handig in de handen en dient als een gekoeld buffet gedurende het diner. De uitstraling is zowel efficiënt als leuk-strak en voor de gasten is het zeker makkelijk om hun portie salade of ander gerecht er zelf uit te scheppen.

Telkens ben ik zeker dat de inhoud van de koeltassen die zijn opengesteld voor het buffet na twee uur te zijn nog steeds de juiste serveertemperatuur hebben. Ik heb meegemaakt dat, zelfs na twaalf uren, dus na het diner en de terugreis én na het uitladen, de serveertemperaturen nog steeds goed waren.
De koeltassen dienen voor mij ook bij de opbouw van een werkstation, een outdoor uitgifte keuken. Hambiggers (mijn gevulde hamburgers met kaaslava) of broodjes Sabich met Falafel serveer ik live cooking. Dan vul ik de broodjes met de verse salades die gesneden klaarstaan in de koeltassen.
Goede voorbereiding maakt meer mogelijk. Ook twee keer de afstand van Groningen naar Zoetermeer. Afstand hoeft geen roet in het eten te gooien.

In Zoetermeer heb ik de barbecue voor 35 personen aangevuld met:

  • Huzarensalade die in eigen keuken is bereid en met de hand gesneden
  • Pastasalade van trofiepasta met gerookte paprika- en tomatenpesto
  • Aardappelsalade met rookspek, gefruite ui, verse tuinkruiden, mosterdressing
  • Tabouleh met bulgur couscous dadels gedroogde tomaten en koreander
  • Millefeuille van bladerdeeg met bolognesevulling en mozarella
  • Houmous met pimentón (gerookte paprika), gehakte peterselie en olijfolie